KÖYÜMÜZ

07.10.2013 4845

KÖYÜMÜZÜN TARİHİ VE COĞRAFI YAPISI

Köyümüzün kuruluşu çok eski yıllara dayanmakla birlikte yaşlıların giyimlerinden ve şivelerinden halkın Yörük kökenli ve Yörüklerin ilk kez buraları yerleşme alanı olarak seçtikleri belirlenmiştir. Çaltı’ nın eski adının (çeke) olduğu ve Köyün Doğusunda yer alan Çal kayası olarak kayıtlarda yer alan yüksek tepenin alt bölümüne kurulduğundan bir müddet Çal altı köyü olarak bilinmiş ve daha sonra Çaltı şekline dönüşmüştür.

1247 yılında Kayı boyu yörükleri ilçemiz ile birlikte köyümüz ve çevresine yerleşerek, hayvancılık ve tarım ile yaz aylarında Çaltı-Söğüt-Domaniç yaylalarında ekim-biçim yapılıp, Yörüklerin elde edilen tahıl ürünleriyle geriye ılık bir kış bölgesi olan köyümüz ve çevresinde geçirdikleri anlaşılmaktadır.

Elektrik enerjisinin olmadığı o tarihlerde, köyümüzden Sakarya nehrine dökülen 2 (Dudaş-Eynez) büyük dere yatağı üzerinde yoğun olarak su ile çalışan tahıl değirmenlerinin çalıştırıldığı ve bu tahıl ürünlerini İnsan ve hayvan besini olarak işlenir hale getiren, değirmenlerin 1970 yıllara kadar bazılarının faaliyet gösterdikleri görülmüş, Çaltı ve çevredeki değirmen taşlarının da köyümüzde bulunan Asar Tepesindeki taşdan yapıldığı tespit edilmiştir.

Köyümüz ilimizin doğusunda ve ilçemiz Söğüt’ün kuzey doğusunda ilçemize 10 km ve ilimize 38 km mesafede bulunmakla ve ilçemiz Söğüt-İnhisar yolunun 10. km’sinde kurulmuştur.

NÜFUS DURUMU

Köyümüz göç almamakla birlikte en son 2012 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 1450 dir. Bununla birlikte yaz aylarında tarım işçileri ve tüccarların gelmesiyle 350-400 kişilik bir artış olmaktadır.

İDARİ DURUM

  Köyümüz geçiminin %90’ı tarıma dayalıdır. Sulu tarım alanlarının kısıtlı olmasından dolayı küçük arazilerden verim elde etmek amacıyla, bölgenin de mikroklima iklime sahip olmasından faydalanılarak seracılık gelişmiştir.

Seralarda yaz aylarında ağırlıklı olarak Domates ve Salatalık, kış aylarında kıvırcık Marul yetiştirilmektedir. Bunların yanında açık arazide mevsimine göre her türlü sebze yetiştirilmektedir..


SAĞLIK DURUMU

Köyümüz 4 adet lojmanı olan Sağlık Ocağı’nda halen bir doktor ve bir hemşire görev yapmaktadır.

 

EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU

Köyümüzde Çok Proğramlı Lise Binası olarak yapılan binada okulumuz eğitim öğretim işlevini yerine getirmektedir.

 

TARİHİ ESERLER

Köyümüzde kayıtlı bir tarihi eser bulunmamakla birlikte maddi değeri bulunmayan eski uygarlıklara ait yazılı taşlara rastlanılmıştır.

EKONOMİK DURUM

Köyümüz halkımızın büyük bir kısmı seracılıkla geçinmektedir.


ULAŞTIRMA VE ALTYAPI

Ulaştırma alanında haberleşme sorunu olmayıp, Köyümüze hizmet eden minibüs ve Otobüsler yeterli ulaşımı sağlamakla birlikte, yerleşim yerinin Söğüt-İnhisar yolu üzerinde bulunmasından dolayı gelip-geçen araçlardan da büyük ölçüde yararlanılmaktadır.

ÇaltıÇaltıÇaltıÇaltı İlkokul LojmanlarıÇaltı Sağlık Ocağı